Bedrijfcoach Thea Bombeek schrijft boek over zelfvertrouwen op het werk

Image
Stadsgenote Thea Bombeek dacht de job van haar leven te hebben gevonden, maar raakte haar zelfvertrouwen kwijt en stevende zelfs af op een burn-out. Ze nam ontslag en startte als bedrijfscoach een eigen praktijk. Nu – meer dan tien jaar later – schreef ze het boek ‘Hoe overleef ik mijn collega’s’ over wat haar overkwam.

Het boek werd eind vorige maand voorgesteld. “Ik werkte toen voor een heel destructieve, toxisch functionerende baas en begreep heel moeilijk wat me overkwam en hoe ik aan de situatie iets kon aan veranderen”, begint Thea Bombeek haar verhaal. “Ik ging eronderdoor. Niet alleen op werkvlak, maar ook thuis vertaalde zich dat in spanningen.”

Thea Bombeek wilde begrijpen wat er aan de hand was en ging zich verdiepen in literatuur over het functioneren van mensen in organisaties. Ze volgde in haar vrije tijd workshops en cursussen. Ze waagde uiteindelijk de sprong en nam ontslag. “Het is het beste wat me ooit is overkomen”, zegt ze over die beslissing. “Ik heb mezelf toen twee tot drie jaar tijd gegeven om een eigen coaching praktijk uit te bouwen, maar al na minder dan een jaar wist ik dat het goed ging komen.”
Over schildpadden en schorpioenen

Het boek ‘Hoe overleef ik mijn collega’s’ schreef ze om mensen in een gelijkaardige situatie te helpen. “Ik maak in het boek een onderscheid tussen twee type mensen in een werksituatie: schildpadden en schorpioenen. Over de tweede groep bestaat heel wat literatuur en onderzoek. Het gaat om mensen die weinig empathie aan de dag leggen en anderen – ondergeschikten of collega’s – het leven onmogelijk maken. De twee groep mensen – de schildpadden – zijn vaak het doelwit van schorpioenen en verliezen daardoor hun zelfvertrouwen en het contact met hun innerlijk kompas.”

“Belangrijk is dat wie zijn of haar zelfvertrouwen kwijtraakt de verantwoordelijkheid over zijn of haar leven opnieuw in handen moet nemen”, zegt Thea. “Als coach kan je luisteren en iemand adviseren, maar uiteindelijk zal die persoon het zelf moeten doen. Het is belangrijk inzicht te hebben in de situatie, maar dat alleen is niet voldoende.”
Pen en papier

Thea Bombeek werkte anderhalf jaar aan het boek. “Het was op aanmoediging van sommige klanten en collega’s dat ik aan het boek ben begonnen”, zegt ze. “Ik heb me door een boekencoach laten begeleiden en stuurde vervolgens de synopsis en het eerste hoofdstuk van het boek naar uitgeverij Lannoo Campus.”

‘Hoe overleef ik mijn collega’s’ werd vorige maand aan de pers voorgesteld. Het boek leest bijzonder vlot. Het bevat naast de eigen ervaringen van de auteur ook talrijke voorbeelden van werksituaties die voor heel wat mensen herkenbaar zullen zijn. In het boek worden ook aangegeven hoe je kan omgaan met bazen en collega’s in een toxische werkomgeving.

Tip! Thea Bombeek stelt op zaterdag 5 mei om 10 uur haar boek voor in Standaard Boekhandel, Oude Vest 13 in Dendermonde. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.